Převzato z webu
Jak srovnat pokroucený podvozek
Ne každý podvozek je ideální rovnou z krabice. Je mnoho faktorů, které ovlivňují přesnost a kvalitu výrobku. Od forem, vstřikování plastů a skladování může být velký rozdíl mezi dobrým podvozkem a zkrouceným. Je tu ale možnost pro jeho zlepšení.
Tento dokument popisuje techniku, která je spolehlivá a účinná, jak získat nejen dokonale
rovný podvozek, ale podvozek s minimálním vnitřním pnutím.
Princip je velmi jednoduchý: udržet podvozek co nejrovnější, ohřát ho a ochlazovat velmi
pomalu ve vodě, což je velmi důležité, protože:
• působí jako termostat, čímž zabrání spálení podvozku, udržuje teplotu 100 °C
• má tepelnou setrvačnost, která zpomaluje ochlazování
• nadnáší nezatížené části a neohýbají se tak vlastní vahou
Potřebné věci:
• železná deska, přibližné rozměry 70 x 140 x 5 mm s velmi rovným povrchem
• dostatečně velkou nádobu do trouby, aby pojala desku s podvozkem s výškou alespoň 6 cm
• neodymové magnety – 6 až 7 kusů
• voda
• trouba
Postup
Umístěte podvozek na železnou desku, připevněte ho magnety v kritických oblastech jak ukazuje obrázek.
Vložte desku s připevněným podvozkem do nádoby.
Zalijte vařící vodou (100°C) tak, aby hladina vody byla pár centimetrů nad podvozkem.
Vložíme do předehřáté troubě při 100 - 110°C a troubu vypneme. Necháme to celé vychladnou přes noc.
Je velmi důležité, aby proces chlazení byl velmi pozvolný!
NESNAŽTE SE URYCHLOVAT CHLAZENÍ – vnitřní pnutí by zcela zdeformovalo podvozek.