Převzato z webu

 

Jak srovnat pokroucený podvozek

 

Ne každý podvozek je ideální rovnou z krabice. Je mnoho faktorů, které ovlivňují přesnost a kvalitu výrobku. Od forem, vstřikování plastů a skladování může být velký rozdíl mezi dobrým podvozkem a zkrouceným. Je tu ale možnost pro jeho zlepšení.

Tento dokument popisuje techniku, která je spolehlivá a účinná, jak získat nejen dokonale

rovný podvozek, ale podvozek s minimálním vnitřním pnutím.

 

Princip je velmi jednoduchý: udržet podvozek co nejrovnější, ohřát ho a ochlazovat velmi

pomalu ve vodě, což je velmi důležité, protože:

• působí jako termostat, čímž zabrání spálení podvozku, udržuje teplotu 100 °C

• má tepelnou setrvačnost, která zpomaluje ochlazování

• nadnáší nezatížené části a neohýbají se tak vlastní vahou

 

Potřebné věci:

• železná deska, přibližné rozměry 70 x 140 x 5 mm s velmi rovným povrchem

• dostatečně velkou nádobu do trouby, aby pojala desku s podvozkem s výškou alespoň 6 cm

• neodymové magnety – 6 až 7 kusů

• voda

• trouba

 

Postup

 

Umístěte podvozek na železnou desku, připevněte ho magnety v kritických oblastech jak ukazuje obrázek.

 


 

 

 

Vložte desku s připevněným podvozkem do nádoby.

Zalijte vařící vodou (100°C) tak, aby hladina vody byla pár centimetrů nad podvozkem.

 


 

Vložíme do předehřáté troubě při 100 - 110°C a troubu vypneme. Necháme to celé vychladnou přes noc.

 


 

Je velmi důležité, aby proces chlazení byl velmi pozvolný!

NESNAŽTE SE URYCHLOVAT CHLAZENÍ – vnitřní pnutí by zcela zdeformovalo podvozek.